Як вибрати термобілизну: 8 головних питань

Кусючі колготки з начосом, які мама змушувала носити взимку – це вже термобілизна чи лише розминка? У цьому матеріалі ми розкладемо по поличках базову інформацію про термокомплекти – обговоримо, яка термобілизна краща, а також співвідношення складу/ціни та правильний догляд за річчю.

Як працює термобілизна

Термобілизна – це тонкий функціональний шар одягу, який допомагає нам не замерзнути в осінньо-зимовий період. У повсякденному гардеробі тренд з’явився з сегменту активного відпочинку та зимових видів спорту. Розрізняють 3 шари екіпірування:

🔹 базовий або термобілизна  відводить вологу від шкіри;

🔹 проміжний  зігріває;

🔹 мембранний  захищає від вітру чи води.

Пропонуємо детальніше зупинитися на першому шарі. Україна готується до непростої зими, тому теплий одяг для вулиці чи дому необхідний.

За якої температури потрібно носити термокомплект?

Орієнтуйтеся на свій комфорт, бо єдиної відповіді тут бути не може. Ми рекомендуємо придивитися до термобілизни, якщо ви бодай декілька годин на день проводите на вулиці – на прогулянці з дітьми, з собакою або любите пройтися пішки під подкаст з кавою.

Який має бути склад термобілизни?

◾ Ефективна, але вимоглива у догляді вовна
termokomplekt iz sherstiНайтепліший і затишний варіант з можливих – це зимова термобілизна з натуральної вовни. Вона має добрі ізолюючі властивості і непогано відводить вологу. Еталоном якості вважаються термокомплекти з мериносової вовни, але в таку покупку доведеться вкластися. Ціна не єдиний недолік.

Як прати термобілизну?

Одяг з вовни не кинеш разом з іншим пранням, тому що його треба прати за низьких температур. Улюблений комплект може стати проблемою – якщо у вас буде одна-дві речі, ви навряд чи захочете запускати повноцінний цикл прання заради них. Крім того, вовну не можна сушити в машинці, тільки природним способом. У свою чергу, мікс вовни з віскозою або модалом дуже полегшує догляд. Термокомплекти з інших тканин не вимагають якогось спеціального догляду та демократичніші в ціні.

◾️ Базовий і практичний поліестер
Радимо придивитися до термобілизни з поліестеру. Штучні тканини — це зносостійкий і недорогий матеріал, тому одяг можна буде закинути разом з іншим пранням. Головне пам'ятати, що завдання термобілизни не гріти нас, а не дати замерзнути. Ізолюючі властивості поліестеру набагато перевершують ту ж популярну бавовну. Такий комплект швидко сохне та не вбирає запахи.
termoodezhda iz poliestera
Нині одяг з поліестеру  це ідеальне співвідношення ціни та якості, а з безперервним прогресом ринку штучного текстилю незабаром стане опцією номер 1. Мікроначіс у таких комплектах – завжди приємний бонус.

◾️ Звична та м'яка бавовна
Термокофта і термоштани з бавовни – це маркетинг чи вона теж підходить для зими?
Скажімо так, у бавовни середні ізолюючі властивості, коли вона суха, і препогані, коли мокра. Якщо є хоч найменший шанс спітніти під час прогулянки (вистачить і кілька хвилин у черзі за какао в приміщенні) — термобілизна з бавовни вас не потішить. Але для лінивих зимових вилазок біля дому можна брати. Тут бавовняний шар спрацює як будь-який додатковий шар тканини.

Як правильно вибрати розмір?

Купуйте термо розмір у розмір з вашим звичайним одягом, так як воно має бути максимально по фігурі. Краще, коли білизна має максимальну площу дотику з тілом. Якщо влітку прошарок повітря між одягом та шкірою може бути приємним охолоджуючим бонусом, то взимку ви цьому не зрадієте. Жіноча та чоловіча термобілизна практично не відрізняються за дизайном – легінси або термотруси матимуть анатомічний крій, але в іншому це речі унісекс.

Термобілизна носиться на голе тіло?

Термобілизна задумана поверх вашої звичайної білизни, але це справа особистих уподобань. Ви можете носити термобілизну на голе тіло, але тоді краще мати декілька комплектів на зміну.

Чому може бути незручно у термобілизні? Як не почуватися капустою?

Термобілизна не повинна відчуватися на тілі. Можливо, вам потрібен більший розмір або модель без швів. Рекомендуємо також зрізати всі бірки.

Яка термобілизна підходить для занять спортом та активного відпочинку?
Виключно комплекти з поліестера, оскільки він відводить вологу від тіла і не дає замерзнути. Вовна та бавовна же навпаки поглинають її. В цьому випадку ви будете дуже вразливі перед вітром та низькими температурами.

Чи обов'язково купувати термобілизну комплектом або термокофта/термоштани так само ефективні?

Це залежить від одягу, який ви вдягаєте зверху. Наприклад, якщо у нас тепле довге пальто, то в легінсах або термотрусах може бути некомфортно. Мати 2 речі з різних матеріалів та комбінувати їх, буде зручно та практично. Але не легінсами та лонгслівом єдиними: існують ще термомайки, термободі, термошкарпетки та рукавички і, звичайно, термоколготки. Перегляньте, що ми відібрали для каталогу Аліси на цю зиму.

Обіцянки, що ваш термокостюм матиме «біоутеплення», «захист від потовиділення» та «функцію самодезодорації» також залиште на совісті маркетологів. У базового шару – базове призначення. Він відведе вологу та затримає ваше власне тепло наскільки зможе. Але набагато важливіше, що буде вдягнуто поверх термобілизни. Наш фаворит фліс, ми вже писали про нього у матеріалі про теплий одяг для дому та відпочинку.

Бонус: Якщо говорити про одяг поверх термобілизни — краще, щоб він був розмір у розмір чи трохи оверсайз?

Загалом, збираючись надвір, орієнтуйтеся на прогноз погоди і наскільки активними ви будете. Тому що з другим шаром все трохи заплутаніше. Якщо будете багато сидіти/стояти, то краще щоб між шарами був прошарок повітря, так буде тепліше. Але якщо уявити, скажемо, спуск на лижах у такому одязі, то вітер, який потрапить між термо та наступним шаром, вам не друг.

І пам'ятайте: немає поганої погоди, є невідповідний одяг.