🧦 Зимовий одяг для дому — який склад вибрати, щоб було тепло та затишно

У цій статті ми розглянемо 7 популярних матеріалів зимового одягу для дому і не тільки. Порівнювати будемо — м'якість, повітропроникність, екологічність виробництва і, звичайно, вартість готових виробів.

teplaya-одежда-dlya-doma-kollazh

У місяці, коли погода не тішить, а ціни на опалення кусаються, хочеться прикупити домашній одяг, який не лише зігріє, а й буде легким у догляді. Тканини традиційно поділяють на натуральні (бавовна, вовна), і синтетичні (поліестер). Нумо розбиратися, чи годяться вони для зимового домашнього одягу.

100% бавовна для зимового одягу
Піжамки та халатики з бавовни підійдуть для помірно прохолодної погоди восени, але все ж таки для кусючої зими їм не вистачає щільності. Однак фліс або фланель на основі бавовни — вже зовсім інша історія. Докладніше про ці тканини нижче.

Натуральна вовна для зимових кардиганів, халатиків та шкарпеток
Прямо скажемо  матеріал примхливий. Натуральна вовна часто кусається, може спричинити алергію і неминуче розтягнеться. Крім того, їй підходить прання тільки в холодній воді та горизонтальне сушіння. Інакше виріб може сісти чи навпаки розтягнутися. В цілому, простіше перейти на альтернативи або домішок вовни з іншими тканинами . Так виріб стане простішим у догляді та приємнішим за ціною.

Чи правда, що синтетика — це дешево, сердито та холодно?
Поліестер — топ з виробництва та продажу текстилю у всьому світі, але досі викликає у багатьох сумніви. Даремно, тому що синтетика не дорівнює зло. Матеріал має ряд переваг: він міцний, тримає форму, легкий у догляді і дешевий. Низька повітропровідність робить його придатним для теплого зимового одягу. На дотик поліестер може бути будь-яким, що наштовхує нас на закономірне питання 👇🏻

Чому у синтетичних тканин стільки назв (велюр, велсофт, фліс тощо), якщо у складі завжди старий добрий поліестер?

Щоб відповісти на це питання, потрібно розібратися в різниці між поняттями «ткати» (weave) і «в'язати» (knit). raznica-mehdu-tkat-i-vyazat-na-illyustracii В'язати — використовувати одну бобіну з пряжею за раз. Щоб ткати потрібен ткацький верстат. Є тканини, які в основі своїй «зв'язані» як велюр і є «тканні», наприклад, фланель. При цьому у складі обидва вироби можуть мати поліестер. Тепер розглянемо найпопулярніші «зимові» синтетичні тканини ближче.

Фліс
У прямому значенні фліс — це англійська назва вовни овець, руно. На вигляд і на дотик фліс схожий на шубку тварини. Щоправда, з вовною матеріал не має нічого спільного. Найчастіше для флісу беруть поліестерову основу, але буває і 100% бавовняний фліс.

odezhda-dlya-doma-iz-flisa

Фліс добре ізолює тепло і достатньо водовідштовхуючий. Почасти тому, що зроблений з пластикових волокон, а також через «густоту» та «щільність» ниток. Фліс можна прати в машинці + він підійде тим, у кого алергія на вовну. Спортивні штани на флісівже мастхев зимових прогулянок, а флісові халати в топі наших продажів щозими.

Але і цей матеріал не без недоліків — тканина електризується і при віджимі в машинці може піти ковтунцями.

Велюр
Цю тканину простіше розбирати в парі з її дорожчим прабатьком — оксамитом. Це благородний м'який матеріал на основі шовкової нитки, яка надає йому фірмового блиску.

Велюр — це французька назва оксамиту та його більш доступна альтернатива. Спочатку велюр був 100% бавовняний у своїй основі, але зараз частіше можна побачити вироби з поліестеру.

Характеристики велюру
Велюр та оксамит дуже м'які і схожі щодо теплопровідності. Обидві тканини — теплі, підходять виключно для прохолодної погоди. Але у велюру є ряд переваг, коли йдеться про домашній одяг. Крім доступності, велюр значно легший оксамиту, краще сідає по фігурі і його можна прати в машинці. Кольорова велюрова піжама виглядає особливо ошатно. Купити її чи велюровий халат можна на сайті Аліси.

Є й свої мінуси — велюр швидко зношується, його не можна прасувати, деяким виробам підходить лише суха чистка.

Фланель
Характеристики
Фланель — це тепла тканина з вовни, бавовни або синтетичної основи. Вона швидко сохне і не складна у догляді. Фланель особливо м'яка на дотик, тому що пряжу розчісують, щоб підняти волокна. Фланелева піжама — ідеальний кандидат для домашнього зимового образу.

odezhda-dlya-doma-iz-flaneli

 

Акрил
Акрил називають штучною вовною, і це справді найтепліша синтетична тканина з наявних. Процес виготовлення акрилу схожий на виробництво поліестеру, але з використанням інших мономерів + з обробкою хімікатами в процесі. Такий матеріал — не біорозкладається, на відміну від деяких видів поліестеру.

Характеристики акрилу
Акрил — дешевий, м'який, теплий, досить зносостійкий, швидко сохне, не поглинає сторонні запахи. Він не кусючий, не линяє, не мнеться. А крім того — його не їсть міль, на нього не буде алергії і його можна прати в машинці.

З недоліків — акрил не можна назвати дихаючим матеріалом, але виробники часто міксують з іншими нитками, щоб поліпшити повітропровідність. Для знайомства з матеріалом ідеально підійдуть шкарпетки або колготи.

Велсофт
Ще один м'який та теплий варіант для наших піжамок. Велсофт — відносно новий матеріал, який багато хто вже знає під назвою мікрофібра. Його створили у 70-х роках у Японії.

odezhda-dlya-doma-iz-velyura
У халатиках з велсофта не замерзнеш навіть у неприємну зиму.


З особливостей — такий одяг треба прати тільки з іншими виробами з мікрофібри, щоб не причепився «пух» від інших речей.

Як доглядати одяг з поліестеру?
Краще дивитися рекомендації для кожної окремої речі на етикетці. Але є кілька порад, які точно не будуть зайвими. Не прасуй такий одяг на дуже високих температурах, не відбілюй і не віджимай на високих обертах. Поліестеру підійде машинне прання при 30-ти градусах, а сушити найкраще на повітрі.