Як вибрати колготки?

Колготки в жіночому гардеробі актуальні цілий рік. Але запити до них у нас різні в залежності від сезону та приводу нарядитися. То які вибрати? Прокачуємо знання про необхідний предмет жіночого туалету за допомогою запитань і відповідей.

❓Як підібрати розмір
У більшості виробників розмірна сітка колготок однакова. Вона орієнтується на два параметри — зріст і вагу. Базові розміри для жінок позначаються цифрами від 2 до 5. Якщо ти не впевнена в розмірі, то краще уточни дані по конкретному бренду. Співвідношення зросту і ваги з розміром друкують на зворотному боці упаковки. Коли робиш замовлення онлайн, звіряйся з розмірною сіткою на сайті. Якщо твої зріст і вага десь між розмірами, радимо брати більшу модель. Маленькі порвуться ще до того, як їх надінуть.

❓Який склад колготок кращий
Залежить від сезону, але загалом тут все як з одягом. Натуральні тканини в складі кращі за синтетику. Але зовсім без неї теж не вийде. Синтетичні волокна покращують посадку по фігурі і збільшують термін життя колготок. Вибирайте моделі з вмістом еластану, акрилу або лайкри в межах 10-20%. Усе, що більше — вже спеціальні коригуючі моделі не на кожен день. Наприклад, антицелюлітні, з масажним ефектом або протигрибкові.

У спекотні дні, якщо не можна обійтися без колготок, радимо вибирати колготки з бавовняною ластовицею та носити їх тільки з бавовняною білизною. Для «зимових» варіантів краще вибирати варіанти з вмістом вовни або якісного акрилу від 30%. Добре зберігають тепло колготки з вмістом бавовни від 80%.

❓Чому деякі колготки матові, а інші блищать
Це залежить від поперечного перерізу нитки в складі. У матових колготках перетин круглий, в блискучих — трикутний, в напівпрозорих — квадратний. У цьому плані зручно замовляти онлайн. Наприклад, на Алісі уподобання за блиском можна виставити в фільтрах.

❓А що таке den (деньє)
Це параметр, який відповідає за щільність колготок. Для весни підходять вироби з 20-50 den. 50 den і вище рекомендують носити жінкам з варикозним розширенням вен. Вони покращують циркуляцію крові та зменшують відчуття втоми в ногах.

❓Тобто, чим менше den, тим колготи прозоріші
Ні. Прозорість виробу залежить від складу ниток. Існують щільні й теплі, але прозорі колготи. Наприклад, з мікрофібри.

❓Що таке фантазійні колготки
Умовно так можна назвати всі вироби, які не підходять під опис «класичний». У сітку, з вишивкою або принтом, наприклад, як тут.

❓Як ще можуть відрізнятися колготки
Вони можуть мати різну посадку на талії. Тут треба орієнтуватися на свій одяг. Якщо носиш речі з високою/середньою/низькою талією, то і колготи купуй відповідні. Ще колготи бувають з шортиками і без. Часто шортики щільні, тому створюють коригуючий ефект для зони живота і боків. Існують також моделі з push-up ефектом сідниць.
Є думка, що під коротку спідницю або сукню, краще вибирати колготки без шортиків. Але дивлячись на кількість моделей колготок, що імітують зверху панчохи, можна сказати, що за останні роки мода змінилася.

❓Як доглядати за виробом
Прати після кожного носіння. Краще руками у холодній воді, хоча щільніші колготки можна закинути в машинку на делікатний режим. Сушити горизонтально і, бажано, не на кімнатній батареї. Будь-які колготки врешті-решт порвуться, але скільки вони протягнуть часто залежить від тебе 😉 

tights illustration