Ґайд купальниками: від закритих костюмів до бікіні і назад 🩱

Нині купальники на будь-який смак: відкриті та суцільні, принтовані та двосторонні, з декором і суто спортивні. Але так було не завжди. Розбираємося, як змінювалася мода останні 300 років, і які основні типи купальників є на ринку сьогодні.

Потреба в жіночих купальних костюмах з'явилася тільки у 18-му столітті. Тоді купання у відкритих водоймах стало вважатися корисним для здоров'я, хоча й не дуже доречним для молодих леді. Жіночі купальні костюми завжди відповідали моральним нормам епохи. У 18-19 столітті від жінок вимагали демонструвати скромність і цнотливість. Тому в громадські купальні приходили в закритій сукні, панталонах і панчохах з вовни або бавовни. Матеріал ставав важким від води, чим ускладнював будь-яку активність.У 1896 році плавання включили до програми Олімпійських Ігор, визнавши змагальним видом спорту. Щоправда, жінки не допускалися до змагань ще цілих 16 років. Лише 1912 року світові довелося поглянути на жіночий купальник по-новому — з погляду зручності та функціональності.

Поява функціональних купальників
Аннетт Келлерман важливе ім'я в історії моди купальників. Вона була професійною плавчинею і акторкою, яка популяризувала більш відкриті та функціональні купальники.

1907 року Аннетт брала участь у запливі перед королівською сім'єю Британії, але все мало не зірвалося через "скандальний" костюм спортсменки. Він мав вигляд футболки, зшитої з шортами, і залишав ноги відкритими. Для моралі того часу це був нонсенс, але Аннетт навідріз відмовилася виступати у нефункціональному купальному костюмі, що сповільнював її швидкість. Як компроміс їй довелося дошити до свого купальника вовняні панчохи. Пізніше Аннетт стала зніматися в кіно. Її витончена і підтягнута фізична форма, а також харизма, привернули увагу багатьох жінок, які почали сприймати купальники в її стилі як альтернативу незручним вбранням того часу.

Ринок функціональних купальників став розвиватися з появою нових технологій у виробництві текстилю. Багато в чому першопрохідцем став австралійський бренд Speedo, який експериментує з купальною модою з 1914-го року. Саме їм належать перші моделі купальників з нейлону (1956) і еластану (1970). Але повернемося до купальників як атрибуту моди.

Еволюція модних купальних костюмів від 20-х років минулого століття до сьогодні
Купальники довгий час були в'язані та незручні. Вони часто втрачали форму від води, були важкі та мали лише одну мету — підкреслювати скромність дівчини, яка його носить.

Усе потроху почало змінюватися в 30-х роках минулого століття разом зі зміною ставлення суспільства до засмаги — з вульгарного він поступово став бажаним. 1932 року італійська модельєрка і дизайнерка Ельза Скіапареллі запатентувала купальник з відкритою спиною і вбудованим бюстгальтером з єдиною метою — уникнути смуг засмаги від бретельок купальника під час приймання сонячних ванн.

Сексуальна революція або поява бікініЗараз термін бікіні використовують більш широко, маючи на увазі відкритий роздільний купальник, часто на зав'язках. У світі його вже сприймають спокійніше, хоча не у всіх країнах. 

Майо, монокіні, танкіні тощо — підвиди купальників. Про них докладніше:

Купальник майо — загальна назва суцільних купальників, часто із закритою спиною. Такі купальники вибирають для пляжного відпочинку, купання в басейні або інших активностей у воді. Він підходить для різних типів фігури і пропонує комфорт та свободу руху. Може бути на одне плече, з глибоким декольте, на зав'язках або з поясом.Як суцільний купальник перестав вважатися виключно спортивним та став частиною поп-культури?
Для репутації суцільного купальника багато зробив серіал "Рятувальники Малібу" (1980-1990-ті). Він став символом пляжного стилю й естетики того часу. Жінки в суцільних купальниках з високими вирізами на стегнах і глибокими декольте стали іконами моди і сексуальності. Під впливом поп-культури суцільні купальники стали більш різноманітними і перестали асоціюватися лише з консервативністю й скромністю.

Що таке монокіні?
Термін пов’язаний з дизайнером Руді Гернрайхом. Його монокіні — купальник, який складається з однієї частини і залишає груди повністю відкритими. В 1964 році Гернрайх представив його у своїй колекції і викликав величезний скандал у суспільстві. Монокіні став символом сексуальної революції і звільнення жіночого тіла.Що ми розуміємо під монокіні сьогодні?
Основна ідея — створити ефект об'єднаного купальника, водночас підкреслити певні частини тіла і створити сміливий та сексуальний образ. Монокіні може мати різноманітні вирізи, відкриті бокові частини, вирізи на животі або спині, а також варіанти з ремінцями, зав'язками або застібками.Що таке купальник танк? Це не те саме, що танкіні?
Танк — це стиль купальника, який складається з двох частин: верхньої, що закриває живіт + частково або повністю спину, і трусиків. Характерною особливістю купальника танк є те, що верхня частина зазвичай має посадку, що нагадує топ або маєчку.

Під танкіні може матися на увазі суцільний купальник у такому стилі. Часто, це категорія купальників для вагітних.

Який верх купальника сьогодні у тренді?
Бандо — стиль купальника зовсім без бретель. Часто для підтримки грудей використовуються еластичні смужки або вшиті поролонові чашки.

Бандо-купальники дають змогу отримати рівну засмагу й ідеально підходять для жінок з маленькими грудьми.Хальтер — бретелі такого купальника зав'язуються на шиї і забезпечують хорошу підтримку грудей. Вони можуть бути широкими, тонкими, суцільними або перехрещуватися на спині.

А яка посадка трусиків популярна?
У моді останні кілька років ретро стиль — висока талія і високий виріз по стегну. Але не втрачають позиції так само бразиліана і сліпи з декоративними елементами.Як розвиток технологій впливає на ринок купальників у 2023-му році
На пляжі або біля басейну зараз можна натрапити на будь-який дизайн купальника. Жінки обирають те, що їм до смаку і підходить під тип фігури. З розвитком технологій змінилися очікування до функціональності тканини. Сучасний купальник не повинен вигоряти на сонці, вступати в реакцію з сонцезахисною косметикою або складом води.

У 2023 році люди куди обережніші у своїх стосунках із сонцем, ніж були ще 50 років тому. Для активного відпочинку на кшталт рафтингу, серфінгу або вейкборду вибирають моделі з довгим рукавом. Так що частково мода на купальники зробила два кроки вперед і крок назад. Відкритим купальником уже нікого не здивуєш, а фотостаріння, на жаль, реальність. Тому з квітня по жовтень не забуваємо про догляд з високим SPF, незалежно від купального сезону.