Як зробити гардероб екологічнішим: матеріал до Дня Землі

Ми вирішили дослідити тренд на екосвідомість на ринку білизни та одягу. Нас цікавило, як можна долучитися до турботи про нашу планету за рахунок виважених покупок. Ми коротко розповімо про органічну бавовну, екомодал, перероблений поліестер і про популярні сертифікати, що підтверджують екологічність та етичність виробництва.

Що таке День Землі?
Це міжнародне свято, яке відзначається 22 квітня. Різні заходи та акції, присвячені Дню Землі, нагадують нам про нашу відповідальність перед природою, привертають увагу до глобальних екологічних проблем. Слоган Дня у 2023 році — «Інвестуй у нашу планету». Серед іншого це можна сприймати як заклик розвивати ринок екологічних послуг і товарів. Про останні докладніше.

Що таке органічна бавовна?
Бавовну можна назвати органічною, якщо її вирощували за допомогою методів органічного землеробства. Стандарти такого виробництва вищі та вимагають суворого дотримання.

Чому білизна та одяг з екотканин дорожчі?
Тому що процес виробництва складніший і потребує більш кропіткої роботи, а часто й використання спеціалізованого обладнання чи технологій.

Розберемо на прикладі органічної бавовни:

▪️ органічна бавовна вирощується без використання шкідливих хімічних речовин та генетично модифікованих організмів. Натомість використовуються натуральні добрива, такі як компост і гній, а також біологічні засоби боротьби зі шкідниками та бур'янами;
▪️ збір бавовни відбувається вручну або за допомогою механізованих збирачів, щоб не пошкодити рослину;
▪️ потім волокна відокремлюють від насіння та інших домішок. Цей процес може відбуватися механічно або за допомогою органічних розчинників, таких як цитрусові олії;
▪️ органічну бавовну фарбують з використанням натуральних барвників, таких як екстракт індиго або барвник із картоплі.
І тільки після цього йде етап виробництва тканини та її сертифікація.

Органічна бавовна справді краща, ніж звичайна?
Дійсно, білизна з органічної бавовни м'якша і приємніша до тіла. Також тканина менш уразлива до утворення ковтунців і зносу. На Алісі представлена базова білизна з екобавовни бренду SMPL.
Як переконатися, що річ справді пройшла всі етапи ековиробництва?
Якщо бренд заявляє про екологічність товару, ви можете запросити відповідний сертифікат.

З поширених це може бути сертифікат GOTS (Global Organic Textile Standard). Це міжнародний стандарт для органічного виробництва тканин, який вимагає від виробників виконання певних критеріїв, що охоплюють весь ланцюг виробництва — від вирощування сировини до кінцевого виробу.

Наприклад, на Алісі є товари з LENZING™ Modal в складі. Це брендоване волокно виготовлене з бурих целюлозних деревних волокон, вироблених австрійською компанією Lenzing AG. Таке волокно має високу міцність, м'якість і довговічність та має нейтральний вуглецевий відбиток, тому воно більш екологічно чисте в порівнянні з іншими текстильними волокнами. Компанія також має всі необхідні сертифікати екологічності.

Як щодо натуральних матеріалів на кшталт бамбука, вовни, льону та шовку? Чи можна назвати їх екологічними?
Не завжди. Розберемось на прикладі бамбука. Бамбукова тканина, виготовлена за допомогою традиційних методів виробництва, може бути небезпечною для навколишнього середовища, оскільки промисловість використовує велику кількість води та енергії, а також хімічні речовини для обробки. Такий процес може призвести до забруднення водних ресурсів, пошкодження ґрунту та інших негативних наслідків для навколишнього середовища.

Екологічні матеріали є виключно результатом екологічного землеробства чи тваринництва. Іншими словами, навіть якщо бамбук був ідеально вирощений, якщо при його обробці використовувалися тонни води або електрики, сертифікат екологічності тканина не отримає.

Декілька слів про білизну з вторсировиною у складі: перероблений поліестер, нейлон, еконіл
Для перероблених матеріалів також є свої міжнародні стандарти. Наприклад, GRS (Global Recycled Standard). Це міжнародний стандарт, що регулює використання вторинної сировини в текстильній промисловості. До вимог сертифіката GRS відносяться:

▪️ використання виключно вторсировини з мінімальним вмістом нової сировини;
▪️ відсутність небезпечних хімічних речовин при виробництві та обробці вторинної сировини;
▪️ дотримання соціальних та етичних стандартів для працівників виробництва;
▪️ зменшення відходів та енергозбереження у процесі виробництва.Поширеним також є сертифікат Oeko-Tex. Це міжнародний стандарт безпеки текстилю, який гарантує, що вироби не містять небезпечних речовин. Для його отримання текстильні матеріали та вироби проходять тестування на наявність понад 100 відомих шкідливих речовин, таких як важкі метали, формальдегід та інші хімічні сполуки.

Екотовари це не завжди м'які футболки або безшовна база. Іноді це зухвалі та сексуальні бодістокінги та колготки, як у бренду Passion.Крім екологічної складової нас так само цікавить етичність виробництва, яке базується на кількох принципах:

▪️ Соціальна відповідальність: чи забезпечує бізнес гідні умови праці всім робітникам, зокрема безпеку на робочому місці і навіть дотримання прав працівників.
▪️ Економічна відповідальність: забезпечення справедливої оплати робітників та запобігання експлуатації робітників або використання дитячої праці.
▪️ Дотримання прав тварин, що беруть участь у процесі виробництва.

Наведемо найпростіший приклад. У всьому світі цінується овеча пряжа, але не всі цінителі натуральної вовни вникали у процес виробництва. Процес стрижки овець часто є жорстоким і наносить тваринам травми. Ми не залишатимемо тут посилання, але на ютуб-каналі організації зоозахисників PETА багато матеріалів про цю неетичну сторону бізнесу.

На щастя, тут також є різні стандарти та сертифікації, спрямовані на захист прав тварин при виробництві натуральної вовни, такі як Ethical Wool Standard (EWS) і Responsible Wool Standard (RWS). Купуючи речі з такими бірками, ви можете бути впевнені, що жодна тварина не страждала.

Якщо ви наважилися трохи змінити процес вибору білизни та одягу, пропонуємо кілька ідей, як можна відсвяткувати День Землі:

▪️ Сфокусуйтеся на самонавчанні
Проаналізуйте кількість та якість того, що ви купуєте.
▪️ Інвестуйте в планету
Підтримайте бренди, які випускають колекції з перероблених матеріалів та екофрендлі тканин. Чим більший попит, тим більша пропозиція, але не забувайте запитувати сертифікацію.
▪️ Дайте друге життя старому одягу та аксесуарам
Не поспішайте викидати те, що вже не носите. Влаштуйте своп-вечірку з подругами або віддайте речі на благодійність.Головне пам'ятати, що екоініціативи — це не одноразова подія до Дня Землі. Турбота про планету — необхідність та стиль життя.